29 March 2012

result.upu.sabar.ujian.redha :')


err..arini dah nak masuk 8 hari result SPM diberanakkan.
sepatutnya aq da post benda neyh 4 ari sebelum neyh,tapi ade je halangan nye.ade orang ajak skype lah,ape lah.haha.ah.alasan je aten.
lambat gile kan aq update pasal result?haha.biase lah tuh.busy dengan upu,upu dan upu.haha
oke.itu bajet sahaje.hal upu insyaAllah da selesai.at last.
dengan bantuan beberapa orang yang tidak putus2 memberikan kate2 semangat untuk aq pilih course.
(y) thanks sangatsangat:)*lap air mate terharu*




mase mule2 dapat result,memang nanges ah kan.aq bukan dapat straight's a.takpe.tak kesah la kalao tak dapat straight's a pon.sebab aq tau,aq memang takkan dapat pon.da ah maen2 je mase spm.
dapat je result,aq tengok sekilas,kire ade berape a,then aq simpan balik slip tuh dalam sampul yang besar tuh.then aq call ibu,nanges2 sume jumpe kawan2.baru ingat nak stay lame2 kat seratas terchenta,tapi tak jadi sebab sume orang busy :')semue orang macam tak pedulikan aq.takpe.fine.tak kesah.then aq ajak abah balek.err...makan dulu.mase on the way nak pergi makan tuh,saje aq gatal tangan cek lagi sekali slip tuh.lah..aq silap kire rupenye.ade satu a tertinggal.haha-.-
alhamdulillah.rezeki.
oke.yang lepas,biar je lepas sekarang.


it's time to move on aten.


then,balek2 je rumah, Wan Aidil Anwar bagi aq link neyh untuk semak course ape yang layak and course ape yang tak layak untuk aq pilih kat upu depends on result yang dah dapat tuh.
ouh.selepas aq semak syarat kelayakan kat situ,i have to say byebye to my dearest food tech:')
chemist kan tak nak sambut cinta aq kat dye.oke.salah sendiri tak nak belajar betul2.


next,mase isi upu.alahai..memang tak tau ah nak isi ape kan kat upu tuh.
da ah ade 8 pilihan,alahai..aq tak tau nak isi ape disebabkan result yang "top" tuh.hehe.
syukur2 aten.tu rezeki tuh.
mule2 memang aq tak boleyh terime result aq.serius.
sampai aq tak tau nak isi ape dah kat upu tuh.then,aq diconsult oleh senior aq kat sekolah lame dulu,
dye cite lah better amik matrik ke,asasi ke,diploma ke semua.
then alhamdulillah.upu aq dah selesai diisi.hope takde tukar2 dah lepas neyh.




seriusly memang lah sedih.kecewa semua ade sebab tak dapat result yang better kan,
tapi maybe ni ujian Allah nak bagi kat aq.
nak tengok aq kuat ke tak.nak tengok aq down terus ke lepas dapat result tu kan.
alhamdulillah.aq boleh terima result aq sehari lepas tuh.

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

surah al-Baqarah,ayat 216

kepade kawan2 aq yang tak dapat capai target macam aq,takpelah.
result yang kite dapat tu rezeki kite untuk spm kan.
banyak lagi rezeki Allah kat dunia neyh.
jom fikir pasal future kite pulak.benda dah lepas,biar je lepas.
jadikan benda yang dah lepas tuh as pengajaran untuk kite usaha lagi untuk future kite:')
aq bagi nasihat ke neyh?macam tak percaye.haha.


Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".
surah Ibrahim,ayat 7


assalamualaikum.


20 March 2012

less than 24 hours to go:')

ehem.da berape zaman dah tak update blog terchenta neyh?*hiperbola melampau*err..bukan sengaje 
taknak update.sebab da jumpe chenta baru.ehem.*tumblr*kalao rajin,usha lah kat sini.oke dah aten.
cukup sesi mempromote tumblr di situ.


back kepade agenda utama sekarang neyh.sekarang anda,anda dan anda sile lah lihat ke kalendar masing2 dekat rumah tu.takpon,tengok je kat lappy,PC,phone,ipad,iphone korang tuh arini berape aribulan?ye.
20hb mac.esok?ye sekali lagi.21 Mac 2012.tarikh keramat yang akan diingati untuk semue 
student yang ambik SPM tahun lepas.


esok result akan diberanakkan oke-.- 


most of kawan-kawan aq da update pasal result da weyh.cuak jangan cakap lah.alahai..sekarang neyh,nak on fb pon da macam alahai..nampak same je semue status kawan-kawan aq.semue pasal result SPM.ades.
kat grup sbp ke,grup mrsm sbp ke,same je..haish.*jangan mengeluh aten!*
setelah berhempas pulas aq memikirkan nak pergi dengan sape ambik result esok,at last ibu cakap:


abah cuti esok,tapi jangan lame sampai ke petang pulak jumpe kawan-kawan tu.
paling lewat,pukul 1 cukuplah.



hurm..dalam hati memang rase nak nanges la kan,sebab cik Shamimie Hidayah tuh ade test JPJ.alahai..kemungkinan untuk jumpe tu sangat lah tipis kan :'( ari ahad aritu da lah jumpe kejap je...alahai..
cik Nadhirah pon takde sebab parents dye fly g vietnam.dye ambik result mase 22 mac neyh :'(
yang pasti,aq akan jumpe Meera.hehe.tuntut hadiah bday*muke innocent* 
wirawati Intan Zurainie pon tak sure lagi dapat jumpe ke tak..adess.



sekarang neyh aq tak tau ape perasaan aq.cuak ke?takut ke?ke aq ney no sense?tak rase pape?-.-
kalao tak cuak,takkan semalam sampai pening kepale + rase nak demam semue ade.
arini pon aq rase seram sejuk semacam je.and pade saat dan ketika aq 
tengah tules post neyh pon,aq bersweater.bukan sebab sejuk,maybe sebab cuak(?).haha.idk.
baru 1st rase macam ney.da lah hari ape tah,boleh pulak aq mimpi aq cek result aq gune sms je.
tak tau kenape--' then bile da cek,aq dapat 4a je weyh T_T mane tak melalak meraung kan?
bile cek balek,rupenye salah type no ic.tak no ic sape aq ambik dalam mimpi tuh.-.-
 membazir je air mate.oke dah.itu mimpi.mainan tidur.tak nak ah 4a je :( memang.memang 
aq tak target straight's a+,a-mahupun a sahaje.tapi cukuplah kalao takde fail-.- *addmath*



sudah2.panjang la pulak post neyh.ape yang boleyh kitorang,batch 94 buat sekarang neyh is tawakal,kan?kitorang da usaha mase jawab soalan SPM tuh.aq je kot yang maen2.padan muke.menyesal tak sudah-.- last but no least,doakan kejayaan kami,batch 94 untuk dapat result cemerlang:')






ya Allah ya Tuhan kami,ampunkan lah dosa2 kami,dosa kedua ibu bapa kami,
guru2 kami,saudara-mara kami,dan seluruh umat Islam muslimin muslimat ya Allah,
samada yang masih hidup atau telah meninggal dunia.
berkatilah hidup kami,permudah kan lah urusan harian kami ya Allah.
kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka mengasihani kami sewaktu kami kecil ya Allah.

ya Allah,berikan lah kami,batch 94 keputusan SPM yang cemerlang dan tidak 
mengecewakan ibu bapa kami pada hari esok ya Allah.Kau tenangkan lah hati2 kami 
sepanjang perjalanan kami untuk mengambil keputusan nanti ya Allah.sekiranya telah tertulis 
di Luh Mahfuz Mu akan kegagalan buat kami,Kau kuatkan lah hati kami untuk 
redha ya Allah.jika Kau beri kami kejayaan,Kau jauhkan lah diri kami dari 
sifat bangga,riak,takbur dan penyakit hati yang lain.

sesungguhnya,hanya padaMu kami  meminta,hanya padaMu kami berserah,
tiada Tuhan melainkan Engkau ya Allah.amin:')





err.lagi 23 jam,52 minit to go:')


assalamualaikum.





12 March 2012

sakai sakai sakai

tak pernah2 aq buat banyak sangat post dalam sehari kan?-.-
ney semue sebab result espiem bukan keluar 22 mac macam yang kami sangka-.-
sebab tadi ade sape tah gatai2 start tweet dengan KPM.
aq tak salahkan pon sape2 yang start tweet tuh.serius.
cume sekarang baru terase keCUAKan yang sebenar kat aq.



KPM tweet kate keluar result 21 mac:'(
adess.nanges lame2 ah dalam bilik jap lagi sambil peluk bantal wangi aq-.-
walaupon awal sehari je,tapi tak secuak 22 mac oke.sebab tarikh nye makin awal.
laen lah kalao keluar 23 mac ke:')
oke sudah.mimie da nanges2 sampai basah baju sebab bende neyh.
aku?si kembar sengal mimie neyh?
hurm..maybe on the way je nak nanges jugak kot-.-



tadi ustaz pulak cakap analisis kat putrajaya yang 21 mac,sampai kat sekolah masing2 22 mac.
heh?ape neyh?aq da gile da dengan bende neyh.



tadi nita siap printscreen lagi bukti yang KPM reply tweet dye.haha.
alina pulak tak abes2 menguatkan semangat aq dengan mimie yang sakai gile sekarang neyh.haha:')
kepade naaaad,selamat menikmati hadiah hari lahir yang paling bermakne 21 mac neyh:)
oke dah menangisi bende neyh.

dear 21st March,i don't found you for taking my spm result on my calendar.
i only found about naaaaad birthday ONLY on that day.
thank you.

ya Allah,berikan lah kami,batch 94, keputusan spm yang cemerlang,
dan tidak mengecewakan ibu bapa kami.
sesungguhnya hanya kepadaMu kami memohon,hanya padaMu kami berserah:')



kuatkan lah aq ya Allah:')
kuatkan lah kami ya Allah:')
*lap2 air mate*



assalamualaikum.kbai.

Culinary Arts?

pagi tadi,aq tibetibe tergerak hati neyh nak survey betul2 pasal course2 ehh?course ke? yang 
aku dah isi dalam upu 2 bulan lepas.mule2 aq cari pasal diploma teknologi makanan.
1st choice aq isi kat upu.konon2 nak berangan jadi nutritionist dengan Shamimie Hidayah.
tapi tadi,bile tengok syarat2 kelayakan..erm..erm..telan air liur banyak2 ah tadi.
bukan tak boleyh.sape2 yang nak masuk boleyh je masuk.apply je.
tapi aq tak yakin dengan result aq yang bakal diberanakkan oleh KPM 22 Mac neyh.
which is KHAMIS MINGGU DEPAN OKE-.-
lagi 10 hari.nak dekat da tuh.




then,aq tanye dekat pakcik google pasal seni kulinari pulak.pilihan ke-2 aq kat upu.
tibetibe,aq terjumpe blog ade sorang kakak neyh.
dye pernah ambik culinary art:).aq pon terjah la belog dye,belog kawan2 dye sume.
dye tunjuk semue task yang dorang pernah buat,ape yang kena belajar dalam course neyh.
antaranye kakak tu kate ialah:



economy,bahasa mandarin,bahasa perancis,mathematic,account,english(bel),agama(ctu),marketing,human resource,restaurant operation,food study.




oke.itu antara nya.aq rase ade lagi yang akak tu tak mention.takpe2.
dalam kulinari akak tu kate,akan belajar masak pastry,asian cuisine,western cuisine,malay cuisine.dll.
and akan ade praktikal kat hotel2.bla3.selame neyh,aq ingatkan kulinari neyh belajar masak2 je.
alah..macam mase kecik2 dulu.maen masak2 gune rumput tuh-.-
rupe-rupenye,banyak benda laen yang kite kena belajar jugak.contohnye,food craving.ye.
ukir2 makanan.ukir2 buah macam yang makcik2 selalu buat untuk makanan pengantin mase 
kenduri kawen tuh.kene jugak belajar pasal macam mane nak hias2 
makanan tuh.yes.food styling name dye,apekah?aq matimati ingat belajar masak je weyh.




tadi ade jugak tanye kat Group sbp 94 pasal kulinari neyh.err..tapi tak ramai sanagt yang komen.
kepade yang komen tuh,thanks sangat2:)aq da pening2 neyh nak pikir pasal bende neyh.
dari dulu taknak pikir.adess.nak dekat keluar result baru tergedik-gedik nak pikir.
*tampar pipi sendiri banyak kali*nanti kalau aq rajin,aq seach lah lagi kat pakcik google 
pasal course2 yang laen pulak.sadis nye lah hidup aq macam neyh-.-


aq ade jugak tanye kat kawan2 seratas aq:) cik Fatin Amira dengan cik Farah Aqilah tadi.thanks sangat weyh.i really appreciate it:)  korang. 








ya Allah,permudahkan lah urusan kami.tunjukkan lah jalan yang terbaik untuk kami pilih:')
hanya padamu kami berserah.

A160



Jika Allah menolong kamu mencapai kemenangan maka tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu; dan jika Ia mengalahkan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan yang demikian)? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman itu berserah diri.




semuanya Dia dah tetapkan,kan?:)

culinary anyone?jom kongsi2 pape maklumat yang korang tau.
assalamualaikum:)


10 March 2012

shawl ke tudung biase?

actually memang serius tak tau nak post pasal ape tadi.sajesaje gatal tanye kat Ameera tadi nak post pasal ape.tibe2 tadi dye suggest ape yang ade kat title kat atas tuh:)thanks.
actually aq tak reti pon nak huraikan pasal bende neyh.aq just nak share pendapat je .KOT.
sekarang neyh,memang banyak sangat fesyen2 tudung kan?shawl,tudung indon*aq pakai sebut je neyh*,tudung bawal,pashmina and macam2 lagi lah-.- tak kesah la nak pakai tudung ape pon kan.suke hati.asal kan menepati syariat:).aq tau,aq takde baek mane pon.kadang2 aq pon buat salah.sebab takde sape yang sempurna kecuali Allah kan.tadi mase aq tanye meera pasal neyh,dye jawab

bagi aku,oke je.memang sesetengah pendapat mengatakan kalau shawl tu ikut orang yahudi etc,tapi islam kan murunah ..masyarakat sendiri yang meletakkan macam2 pendapat pasal kelonggaran islam sedangkan islam is the way of life.shawl actually oke je kalau DADA ditutup,tak jarang,menutup aurat,ikut syariah.

oke.itu yang meera cakap.betul la kan?islam tu murunah.murunah tu ape?
mase kitorang belajar tasawwur islam dulu,murunah tu ,maksud dye anjal atau fleksibel.
contohnye,dalam islam dah ditetapkan solat zohor ade 4 rakaat.yang pentingnya,solat wajib didirikan untuk orang islam.muslim.wajib buat tak kire ape pon yang jadi.tapi,cabang atau furuknya boleh berubah kerana desakan tempat @ keadaan. Islam telah memberi kelongaran  atau rukhsah  dengan  membenarkan solat Zohor itu dipendekkan kepada 2 rakaat (Qasar) atau dihimpunkan dengan solat Asar dalam waktu Asar (Jamak Ta’khir) kerana dalam musafir atau keadaan yang dibenarkan oleh Syarak.



same jugak dalam kes ney.boley tutup aurat jugak kan kalao korang2 pakai shawl?cume biar kena pada cara and ikut syariat.Allah telah meWAJIBkan umat Islam untuk menutup aurat masing-masing. Allah telah memberi kelonggaran kepada semua umat Islam untuk mempelbagaikan fesyen pakaian masing-masing asalkan tidak memdedahkan aurat dan melanggar batas-batas pakaian yang dibenarkan oleh syarak.


maknenye,suke hati lah korang nak berfesyen macam mane pon,asalkan tak bercanggah dengan syarak.tu je.tu sebab ade ayat 


islam agama yang mudah.


so,maknenye,suke hati lah korang nak pakai ape pon untuk tutup aurat.untuk perempuan especially.tak semestinya nak tutup kepala dengan tudung je.bak kate ustaz Azhar KOT,nak gune baldi pon boleyh untuk tutup kepale kite;).haha.asalkan tutup aurat bile kite dengan yang bukan muhrim.

macam Allah pernah sebut dalam surah al-Ahzaab,ayat 59:

A059
Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.


nah tengok:)

aq tau aq pon tak baek mane,tapi jom lah same2 saling ingat mengingat:)
kalao ade pape salah dalam post neyh,tegur la ye?




assalamualaikum

06 March 2012

alhamdulillah:')



alhamdulillah sebab Allah bagi aq peluang untuk hidup lagi kat dunia neyh:')
thanks ibu.sebab wish mase ayong mamai2 tadi.
thanks ibu.sebab lahirkan ayong:')
walaupon mase tu ibu tengah bukak puase kan?-.-
bak kate abah,abah baru makan sesuap laksa mase tuh.haha
thanks abah sbb wish pagi tadi:')
walaupun mesej je,sebab ayong tau family kite kalao depan2 semue segan.haha
aam?mane kao?saje je tak nak wish kan?takpe2.maybe salah ayong sebab selalu saketkan hati kao kan *innocent face*sorry lah. hulur tangan kanan,nak salam.
oke dah pasal adek aq.



tido lambat konon2 nak tau sape top10 wish*tahpape*

so,top10 semalam ialah:

1:dye
2:dye
3:dye
4:dye
5:dye
6:dye
7:dye
8:dye
9:dye
10:dye

*sile klik kat "dye" untuk tau sape yg wish;)*
actually,aq harap KAO ade dalam top 10 aq,tp tgok2,kao nak jd yg last wish kan?
takpelah.takde lah last mane pon.walaupon kao dah bagi link video lagu birthday sume kan?
aq tak anggap pon kao dah wish birthday aq.t
au tak aq nanges sebab kao buat macam tu?nak nanges tau tak.
mase aq call kao petang semalam pon,aq sedih gile sebab kao tak wish pun:'(

oke fine.
thanks for da wish kat fb:)nanges aq bace tadi tau.
suke buat aq nanges. 


SAYANG KAO SANGAT2 KEMBAR SENGAL.


thank you Allah sebab bagi peluang untuk Fathin Munirah hidup lagi kat dunia neyh:')


bak kate kawan aq neyh:


smkin btmbh usia mnndakn kita smkn hmpr utk kmbli kpd Pencipta kita,

oleh itu bsyukurlah dgn stp hmbusan nfs yg msh Allah pnjmkan kpd kita :)



thanks for all da wishes:')
tak kire lah kat fb,twitter,phone pon.
result kluar lagi 16 hari.doakan semue batch94 dapat result yang tak
mengecewakan parents ye?
amin:).







semoge atuk selamat sampai and balek dari makkah:)


assalamualaikum:)















04 March 2012

my dearest school:')

konon nak update pasal ney malam semalam.tapi wireless buat hal pulak.haish.
oke2.semalam AT LAST,jadi lah jugak plan kitorang nak pegi sekolah rendah kitorang kan:')



pagi2 tuh aq dah pegi rumah penjaga aq.
nak tunggu cik Shazz Wanie,cik Haniza,dengan cik Sakinah datang rumah penjage aq.
konon nak pegi samesame lah kan.haha.
boleh pulak sementara nak tunggu makcik ber2 tu datang,wanie boleyh pulak pegi charge phone kat rumah penjage aq-.-

da sampai sume,maka bermule lah perjalanan yang tak berape nak dekat kami ke skolah rendah terchenta.
by foot oke.dengan berbaju kurung*bajet ayu* 
then,start lah segale memory2 lame.
mule lah bukak balek kotak ingatan yang ade dalam otak tuh.
nak kongsi balek cite2 lame la konon-.-

mase nak dekat sampai dekat skolah tu,
jumpe lah lagi 3 orang makcik nak pegi sekali:)
cik Fatini,cik Ain, dengan cik Qilah .haha.
mase otw,boleyh pulak TERserempak dgn Mior.ingat kan nak join sekali,
sekali dye just menyampaikan ucapan je untuk cekgu2.ceh.haha


mase dah sampai skolah,
terus pikir,nak pegi mane dulu.
last2 kate nak g kantin.terjumpe mak yang aka ustazah kitorang dulu.
naseb baek dye kenal lagi kitorang.haha.
then salam2,peluk cium cegu salmizan,ustazah ratna aini,cegu zaimah,teacher mazwin.



then jumpe sir amran aka cegu maths aq:')
kitorang pakai sembang je kat tepi kelas tuh.
padahal budak2 tu tengah exam.haha
then,jumpe cegu azizi,cegu kh kitorang.dye slalu cite hantu.and kitorang slalu percaye--'
then kitorang pusing2 sekolah yang dulu kitorang rase besar gile tu.
sekarang rasee macam:
keciknye sekolah ney-.-
*aq yang dah besar rupenye*

then tibe2 sir amran cakap,pergi order pape kat kantin.
kitorang dengan berbesar hatinye pegi ah kantin an.haha.
sampai kantin,jumpe teacher kavitha,cegu klas mase darjah 2:')
she said:

now,they are taller than me.how time fly..haha:')

then,jumpe cegu hamdan aka cegu muzik.
sumpah mule2 ingat dye tak kenal kitorang.
tetibe dye cakap,

cepat korang cuti?

kitorang pelik.cuti ape cegu?kami bukan da smbung study.ceh perli.
dye kate lagi:

da besar dah,dulu duduk bawah ketiak je--'
tu maknenye cegu dah tue:')

then mase budak2 rehat,kitorang conquer tempat kat 
kantin yang ade kipas.
dorang sume ushar tak puas hati je kat kitorang.haha
*sorry adek2.kami senior*

then,kitorang tolong2 sikit cegu2 kemas dewan,untuk acara ape tah.
then tangkap2 gambar dengan sir,kitorang tgkap gbr kat keliling sekolah*itu hiperbola*
then mase nak balek,sempat lagi lah nak snap beberape gambar kan.haha



walaupun pegi kejap,rase best sangat.
sbb da lame tak pegi kan:')
dah 5 tahun tinggal kan sekolah rendah.
kat situ lah paling lame belajar.
kat situ lah dapat jadi pengawas.1st time.haha

hope sangat3,tak lost contact dengan kawan2 sekolah rendah.
sayang korang gile2 ah weyh:')





assalamualaikum:')