01 February 2014

Niat.

Bismillah.
err Hai ? It's been a while since my last update in this blog *sigh* Sorry. *muka tak bersalah*
Here goes the first post in 2014.
So.. straight to the point ; Niat.


Berubah susah tak?

Hmm let see. Sebenarnya berubah senang je, cuma kena betul cara dengan niat. Tapi yang paling penting, niat. Kenapa niat ?


On the authority of Umar bin al-Khattab, who said : I heard The Messenger of Allah S.A.W. say : 

"Actions are but intention and every man shall have but that which he intended, Thus he whose migration was for Allah and His Messenger, his migration was for Allah and His Messenger, and he whose migration was to achieve some worldly benefit or to tak some woman in marriage, his migration was for that for which he migrated. "

Related by Bukhari and Muslim



Haa ? Bukan aku yang cakap, Rasulullah yang cakap niat tu penting. Sebab tu hadis pasal niat ni terletak dalam page first sekali dalam Hadis 40 Imam Nawawi. Cuba, bayang kalau someone tu pakai purdah semata-mata sebab nak tunjuk kat semua orang yang mata dia cantik, dia pun upload gambar selfie pakai purdah banyak-banyak. So, lastnya nanti dia dapat likes dengan comment je lah semata. Sebab niat dia memang nak dapat semua tu. Tapi, beza pulak dengan orang yang pakai purdah semata-mata sebab Allah, sebab dia nak elak fitnah, nak jaga diri dia. Lillahita'ala, macam air mengalir pahala dia tahu !


Pernah bila pergi ceramah ke tazkirah ke usrah ke penceramah akan cakap "betulkan niat kenapa kita datang majlis ilmu.." ? Sebab kalau niat kita lillahita'ala, dapat pahala. Kalau kita pergi ceramah tu just sebab penceramah tu Ustazah Fatimah Syarha ke, Ustazah Norhafizah Musa ke, Ustaz Azhar Idrus ke hmm kita dapat apa yang kita nak tu je lah. Perbaharui niat. Setiap kali keluar dari bilik/rumah nak pergi class, cakap kat diri sendiri kita nak pegi belajar. Nak menuntut ilmu, jihad tu wehh ! Kalau mati masa menuntut ilmu macam orang syahid dah tahu, yang penting niat kita tuuuu *tunjuk-tunjuk hati*



Lagi satu, kalau once terdetik je rasa nak berubah, nak jadi a better person just go for it. Trust me. It's for your own good. Bukan senang nak dapat taufik, dapat hidayah. Allah tak jentik hati semua orang. Hidayah tu Dia yang pegang, kalau pun someone tu duduk dalam kalangan orang yang baik-baik, tapi Allah tak pilih dia untuk bagi taufik, bagi hidayah dia still takkan dapat rasa nikmat iman tu, macam bapa saudara Rasulullah, Abu Talib.

Ye, berubah memang susah. Tapi it's worth it. Trust me.


Kita tak tahu kita mati bila, berubahlah selagi Allah bagi pinjam nyawa :]



Jom doa moga-moga kita sempat jadi a better person, sebelum pergi. Amin.




Till then, assalamualaikum.