31 December 2015

Saidina Abu Bakar as-Siddiq :)

Saidina Abu Bakar as-Siddiq 
-----------------------
By Ustaz Zul Ramli Mohamed Razali @ al-Kuliyyah


- seandainya kalian menimbang iman seluruh umat kecuali para Nabi dan Rasul, dan iman Saidina Abu Bakar di neraca sebelah lagi, iman Abu Bakar lebih berat. -- Rasulullah S.A.W.
- Abdullah ibn Abi Qahafah (Nama sebenar beliau)

- Pada saat orang-orang kafir membuat keputusan Rasulullah perlu dibunuh oleh semua ketua Quraisy.
Kata Asma' binti Abu Bakar, pada satu malam, pintu rumah diketuk. Rasulullah masuk.

Baginda tanya,
"ada orang selain dari ahli keluarga kamu dalam rumah kamu?"

Abu Bakar jawab, 
"tidak. Hanya ada aku dan anakku."


Asma berkata, "aku duduk di balik tabir untuk mendengar apa yang diperkatakan. Tetapi tidak didengari kerana Rasulullah bercakap dengan sangat perlahan. Tiba-tiba aku terdengar tangisan. Ayahku sedang menundukkan wajahnya. Bila ayahku mengangkat wajahnya, aku tidak pernah mendengar seorang lelaki yang menangis dalam tangisan yang terlampau bergembira sebegitu."

Rasulullah telah memilih beliau untuk menjadi temannya untuk memulakan perjalanan hijrah. 
- At-Taubah : 40
- Abu Bakar as-Siddiq lahir 2 tahun selepas Rasulullah. 
- Abu Bakar tidak pernah minum arak walaupun masa zaman jahiliah banyak arak merata-rata.


Saat kritikal Rasulullah : semasa ingin menyampaikan wahyu kepada umat.
- Sesungguhnya tapak yang membangunkan Islam ialah apa yang dimulakan oleh Khadijah dan Abu Bakar.
- Bila Nabi sampaikan dakwah, semua akan tanya "macam ni ke?" "macam tu ke?" kecuali Abu Bakar, beliau akan terus mengatakan أشهدألا إله إلا الله و أشهد أن محمد رسول الله
- Abu Bakar sangat percaya pada Baginda sejak hari pertama dia memeluk Islam.


Saat kritikal Rasulullah : semasa peristiwa Isra' dan Mi'raj
- Ramai yang nak ikut Nabi, murtad selepas Nabi cerita tentang peristiwa Isra' dan Mi'raj. 
- Orang yang first dengar tentang Isra' dan Mi'raj ialah Abu Jahal. Lalu dia terus menceritakan pada Abu Bakar. Dia menceritakan pada Abu Bakar.

Tiga kali Abu Bakar tanya Abu Jahal,
"benarkah ini yang dikatakan Muhammad?"

Abu Jahal jawab,
"ya."


Abu Bakar jawab,
"Wahai Abu Jahal, sekiranya itu yang dikatakan Muhammad, tidak langsung aku sukar untuk membenarkannya."


- As-Siddiq ialah gelaran yang diberi Allah melalui perantaraan malaikat Jibril selepas peristiwa Isra' dan Mi'raj.
- Abu Bakar jumpa orang Quraisy yang mengasak beliau mengenai cerita Rasulullah.


Abu Bakar berkata,
"jika Baginda berdusta, bukankah ini masanya untuk kalian membuktikan pendustaan itu? Tanyalah pada Muhammad mengenai Aqsa."


Abu Bakar menawarkan untuk membawa mereka kepada Rasulullah untuk bertanya tentang Isra'.
- Abu Bakar membariskan semua pakar yang selalu pergi ke Palestin. Lalu mereka bertanya, Rasulullah menceritakan semuanya dengan mudah. 
- Iman Abu Bakar melebihi logiknya. 
- Abu Bakar paling banyak dakwahnya.
- Abu Bakar berdakwah kepada Abdul Rahman bin Auf, Uthman bin Affan, Saad Abi Waqqas.
- Orang Quraisy pujuk orang2 yang didakwah Nabi jangan peluk Islam. Rasulullah suruh Abu Bakar berdakwah.


Abu Bakar berdakwah dengan kuat dan lantang di Kaabah. Orang Quraisy pukul muka Abu Bakar dengan sepatu besi, mereka pijak muka Abu Bakar.

Tetapi Abu Bakar sebut,
"datanglah, datanglah kepada Allah."

Sampai rebah, dan berdarah Abu Bakar..
- Abu Bakar dibawa balik ke rumah, mukanya bengkak, mulut dan hidungnya berdarah, bibirnya koyak. Ibu beliau kejut,


beliau bangun dan berkata,
"apakah keadaan Rasulullah?"
Dengan mulutnya yang masih berdarah dan koyak. 


- Ibunya hulurkan air, lalu beliau (Saidina Abu Bakar) berkata,

"Aku bersumpah demi Allah, tidak akan masuk air ini walaupun setitis ke dalam mulutku sebelum saya tahu keadaan Rasulullah."

adik Saidina Umar pergi panggil Rasulullah. Rasulullah datang pada Abu Bakar. 

Abu Bakar cakap lagi,
"tidak mengapa walau badanku hancur asalkan Rasulullah selamat."

- Rasulullah sebut banyak kali "Aku sayang sangat pada Abu Bakar."

21082015
Noted by atenmunirah.


Tanya diri kita, adakah dari diri kita ini ada sedikit bahagian pun yang menyerupai usaha dakwah dan kasih sayang Saidina Abu Bakar kepada Rasulullah ?

Nangis.

29 December 2015

Over-think

Bismillah.

So, currently tengah memikirkan lagi 8-9 bulan nak sambung belajar (Insya-Allah kalau dapat, padahal number pin pun tak boleh beli lagi). Ditambah pulak dengan bebudak BATI dah duk sembang pasal PTPTN yang suratnya akan sampai bulan depan. Dah reti pinjam, mestilah kena bayar kan? Ehem.

Makin banyak benda yang kena fikir, makin runsing. Terfikir juga nak kerja, tapi entah. Takut. Ke memang sebab perempuan ni suka overthinking lebih-lebih? Dengan berita yang hari-hari duk cerita pasal bunuh, tikam, rogol, tembak sampai mati pebenda. Dah rasa macam duduk kat US. Tambah-tambah perempuan, lagi cuak. Dua tiga kali jugak fikir, takkan nak duduk rumah je sampai sambung belajar nanti?



"Engko nak bayor yuran degree guna apa aten, air liur?"

Kalau ikutkan masa praktikal dulu, dah fikir dah lepas habis je diploma nak kerja dulu sementara nak tunggu degree since memang tahu tak boleh ambik degree bulan 9 tahun ni, kalau dapat pun mesti degree tahun depan (kalau ada kesempatan). Tapi, macam biasa...seorang Fathin terlalu seronok duduk rumah makan tidur sahaja -______-

Sedar tak sedar dah 7 bulan duduk rumah. Kalau kerja kan dah ada savings sikit untuk degree, simpan semua. K kalau. Tak payah cakap pasal kalau, kalau nak diikutkan kalau, gajah pun boleh terbang. Even dropships ke pebenda pun dah krik krik sekarang. Bulan ni tiba-tiba ibu bagi duit belanja. That's not a good sign. Tak buat apa-apa goyang kaki dan dapat duit? Macam anak yang tak bertanggungjawab rasa T.T

So yeah.
Nak kerja, tapi takut.
Tapi kalau kerja, dapat duit.
Dapat duit, boleh bayar PT cecepat.
Why so hard?

Nangis.

Harap tiba-tiba ada duit jatuh dari langit. Luls.


P/s : sesiapa yang tahu kerja kosong area Ipoh@Chemor please leave your comment atau emel atenmunirah6@gmail.com boleh? Maceh. Jasamu dikenang

28 December 2015

#StudyInKIPSAS : Macam Mana Nak Mohon?

Okay, seperti yang dijanjikan (poyo gila bunyi) start post yang ni saya akan cuba ceritakan macam mana nak belajar kat Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS) atau sekarang dah naik taraf jadi Kolej Universiti (KUIPSAS). So first post is, macam mana nak mohon?

Disclaimer : saya akan guna KIPSAS instead of  KUIPSAS, sebab awkward gila nak sebut KUIPSAS. haha

STUDY IN KIPSAS : PERMOHONAN

So, masa saya mohon dulu, saya mohon melalui website KIPSAS, tapi sekarang seiring dengan persedaran zaman (eceh) korang boleh terus whatsapp je kalau nak mohon okayyy.

Untuk masa sekarang, KIPSAS ada 13 program Diploma dan 2 program Ijazah Sarjana Muda sahaja. Tapi haritu dengarnya ada dua program diploma baru, so yang tu kena confirmkan semula dengan pihak KIPSAS dah start ke belum program tu.

Setiap diploma dibahagikan kepada 3  Sekolah. Alaa kalau kat Universiti tu korang panggil fakulti lah.

  • Sekolah Pengajian Islam (SPI)
  • Sekolah Teknologi Maklumat dan Komunikasi (STMK)
  • Sekolah Pengajian Pengurusan (SPP)


Untuk senarai penuh program diploma dan ijazah dengan segala yuran, senarai subjek setiap course semua, boleh rujuk sini (kat bahagian ‘program’)---> http://kipsas.edu.my/



In conclusionnya, korang boleh mohon melalui :
1- Website : http://portal.kipsas.edu.my/kipsas


2- Whatsapp : 019-9203153                                  
3- Hotline : 09-5915353


So, that’s all untuk macam mana nak mohon masuk KIPSAS. Next post insya-Allah saya akan cerita mengenai apa yang perlu ada masa nak masuk KIPSAS, pendaftaran semualah. Apa-apa soalan boleh komen atau emel saja saya di atenmunirah6@gmail.com okay ? Till then, assalamualaikum :D



25 December 2015

Setelah 7 bulan menanti, akhirnya !

Assalamualaikum :D

Alhamdulillah untuk setiap satu rezeki yang Allah tak henti-henti anugerahkan pada kita dari dulu sehingga kini dan selamanya.

So, straight to the point. Tunggu apa yang sampai 7 bulan ni? Kenapa excited sangat ni oii?

Ni haaaaa :D

oh yaaa, KIPSAS sekarang dah naik taraf jadi kolej universiti :)
Sebab tu ustaz tulis KUIPSAS

Lepas praktikal bulan Mei lepas, memang batch kami dah expect akan konvo bulan 11@12 macam tu sebab kebiasaannya macam tulah. Then, tiba-tiba kolej naik taraf jadi kolej universiti so konvo kami ditangguh. Siap ada ura-ura yang cakap akan konvo bulan 7 tahun depan kot lambat betuii . Ada juga yang cakap konvo kami akan gabung dengan batch-batch bawah kami lah. Jadi tak special pulak gitu kan kena kongsi-kongsi. (pendapat peribadi, jangan bash please.luls)

And akhirnya 2 hari lepas tersebarnya lah berita yang konvo kami insya-Allah bulan 2 nanti. Tak percaya langsung dah habis diploma, sekejap je dah 3 tahun. Terbayang-bayang lagi first day masuk situ nangis depan Dewan Barakah. Haha. But hey, I survived!

So yeah, that's it. Semoga dipermudahkan urusan majlis konvokesyen kami nanti ( tak percaya lagi ni!). Moga-moga setiap dari kami sempat dan dapat hadir bulan Februari nanti insya-Allah.

P/s : Insya-Allah nanti nak buat posts tentang KIPSAS. Dari macam mana nak mohon sampai lah ke semester akhir. Doakan saya tak malas menaip.

Till then, Assalamualaikum :)

21 December 2015

Ummu Sulaim :)

4th December 2015 // 22 Safar 1437H
Srikandi Syurgawi @ TV3


- Ummu Sulaim
- Ketika Abu Talhah yang belum Islam ingin meminangnya, dia jawab dengan berhikmah, 
"bukan aku tak boleh terima pinanganmu, tetapi kerana kamu bukan Islam."
- Lalu Abu Talhah menjawab, "aku boleh berikan emas dan perak sebagai maharmu."
- Ummu Sulaim menjawab, "jika engkau masuk Islam, itulah maharku." Subhanallah.
- Ada pendapat yang mengatakan mahar Ummu Sulaim adalah mahar terindah.


- Ketika Rasulullah S.A.W. berhijrah ke Madinah, penduduk di sana beri kain, makanan semua. Tapi Ummu Sulaim memberikan harta yang paling berharga kepada Nabi iaitu anaknya, Anas bin Malik yang ketika itu berumur 9-10 tahun.
- Anas menceritakan, kalau dia tak buat atau lupa sesuatu tugas, Nabi tak pernah tanya "kenapa tak buat?"


- Ada satu ketika, salah seorang anak Ummu Sulaim meninggal dunia. Dia pesan pada semua orang, biar dia sendiri beritahu suami dia, Abu Talhah.
- Abu Talhah balik rumah, tanyakan macam mana keadaan anak. Ummu Sulaim jawab, "dia berada dalam keadaan paling tenang. " 
- Ummu Sulaim memberi suaminya makan, minum, bersembang dan melayan suaminya. 
- Tiba-tiba dia bertanya pada suaminya, "wahai suamiku, bolehkah kalau seseorang meminjam barang milik orang lain, tetapi dia tidak mahu memulangkannya semula?"
Ahu Talhah jawab, "mana boleh. Kena pulangkan."
-Ummu Sulaim jawab, "anak yang dipinjamkan Allah pada kita telah Allah ambil semula."


- Abu Talhah marah, pergi jumpa Nabi dan ceritalah apa Ummu Sulaim buat. 
- Rasulullah tanya, "adakah semalam kamu menjadi pengantin?" (hikmah ni. Nabi tak tanya semalam kamu bersetubuh ke).
- Abu Talhah jawab, ya. 
- Lepas tu Rasulullah doakan semoga rahmat Allah turun kepada kalian.
- Ditakdirkan Allah, Ummu Sulaim mengandung, dan lahirlah anak yang bernama Abdullah. Diceritakan Abdullah ni dikurniakan ramai anak dan semuanya mahir dalam ilmu al-Qur'an. Berkat dari kesabaran dan ketaqwaan nenek mereka, Ummu Sulaim.


- Ada satu ketika, Nabi tengah tidur. Sampai berpeluh Nabi tidur. Bila Nabi bangun, Ummu Sulaim pergi kutip peluh Nabi. Dia nak campurkan dalam minyak wangi dia :')

- Semasa Perang Uhud, Ummu Sulaim turut serta bersama Saidatina Aisyah, memberi rawatan dan air kepada tentera Islam. Anak dia, Anas cerita sampai terdengar bunyi ibunya berlari nak tunjuk betapa bersungguhnya.
- Dalam Perang Hunain, Ummu Sulaim turut serta walaupun sedang sarat mengandung. Dia bawak pisau kecik. Bila orang tanya, "kenapa kamu membawa pisau? "
Ummu Sulaim jawab, supaya nanti kalau-kalau ada musuh Islam serang, dia boleh terus hunus dan bantu bunuh.


- Ummu Sulaim selalu beri hadiah pada Nabi, daging kambing, tamar.
- Ada suatu ketika, beliau bertanya kepada Rasulullah S.A.W., "adakah apabila wanita bermimpi mereka perlu mandi wajib?"
- Rasulullah jawab, "ya. Apabila keluar air mani.
- Lepas tu Ummu Sulaim tutup muka sebab malu tanya soalan tu kat Nabi.
- Saidatina Aisyah berkata, "sebaik-baik wanita adalah wanita Ansar, kerana mereka bersungguh-sungguh dan tidak malu dalam mencari ilmu."


- Nabi memuliakan ahli keluarga Ummu Sulaim, termasuk anak-anaknya yang masih kecil.
----------------------------------------------
PENGAJARAN ; 
i) gunakan apa yang kita ada untuk Islam
Contoh : Ummu Sulaim beri anak dia untuk berkhidmat pada Nabi
ii) untuk yang belum berkahwin, betulkan niat sebelum berkahwin. Kahwin mesti semata-mata kerana Islam 
iii) sabar dalam menghadapi ujian
iv) jangan malu bertanya dalam mencari ilmu.


©Noted by atenmunirah.
semoga bermanfaat :)

P/s : Sikit je. Dengar lagi 15 minit nak habis


Insya-Allah mulai hari ini akan share segala notes yang sempat ditonton atau didengar di sini juga selain di group-group whatsapp. Kalau ada yang salah, tolong tegur. Untuk kebaikan bersama.
Semoga bermanfaat walaupun sedikit. Wallahu'alam :)

15 December 2015

Exhausted.

Kadang-kadang memang dalam hidup ni akan ada satu phase yang kita tak tahu nak buat apa eh ?
We got some problems and then kita rasa blur gila tahap apa yang paling patut kita buat. Kita kena fikir apa cara dan jalan yang terbaik untuk kita selesaikan masalah ni.

Dan untuk setiap satu masalah tu akan ada banyak benda lain yang berkait. Yang kita kena jaga dan kena ambil tahu, eg : perasaan orang lain.

I can't do it anymore. Rasa nak putar balik masa dulu, nak ubah segala benda yang patut diubah. Things are getting worse, and I feel like I can't handle it anymore. I have failed.

O Allah, show us the right way and guide us how to handle this entire thing.



Mohon doa dari kalian yang membaca semoga saya dipermudahkan segala urusan. Syukran jiddan in advance T.T

01 December 2015

I'm In Love...with Hermo !


Assalamualaikum and hai :D

Yess yess yess I'm in love with Hermo ! Apekebenda Hermo tu ? Hermo adalah website yang menjual barang-barang kosmetik termasuk segala make-up, skincare, healthcare, body care segala lotion pebenda semua ada kat situ. Senang dan tak payah nak pergi tempat lain kalau nak beli dah ! Dan yang penting dorang based in Johor, Malaysia. Guna poslaju pun boleh weh korangg tak payah nak pening fikir shipping mahal dari luar negara k.

Antara yang bestnya Hermo ni ialah :

  • Based in Malaysia, so tak payah fikir shipping mahal dari luar negara pebenda
  • First time beli dapat voucher RM15 untuk pembelian RM100 and above
  • Sebelum beli boleh tengok review dari orang lain tentang produk tu
  • Selalu ada sale !
  • Banyak pilihan sampai rambang mata k
  • Beli 2 barang ke atas free shipping 
dan banyak lagilah!

First time tahu tentang website ni dari blog Kak Namee Roslan . Adalah satu hari tu memang tahap takde kerja sungguh seorang Fathin ni, dari pagi sampai ke tengah malam duk godek blog Kak Namee. So, dah dinamakan jodoh terjumpalah website Hermo ni kan.

Banyak produk organik aaa aku tengok kat website ni. Ada dari Korea (woot!), ada dari Jepun, Taiwan semualah. Asia lah kebanyakannya ke semua dari sana?

Antara barang-barang yang aku duk belek kat website ni :

Nature Republic-Soothing & Moisture Aloe Vera 92% Soothing Gel
(Sekarang tengah sale, RM25 jeee)



Hermo Mask Combination Box
(Korang pilih 12 mask and dia akan packing kan sekali dalam satu box.
Harga bermula dari RM2.50 je!)

Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask 

Barang-barang make up pun ada untuk yang selalu guna, and packaging semua comel. Nasib bukan jenis bermake-up, jimat duit boleh beli barang lain. Ehh.

Too Cool For School - Dinoplatz Lip Balm

Too Cool For School - After School BB Foundation Lunch Box

Alaaaa banyak lagi malas nak copy semua gambar kang tak surprise. Haha. Andddd another good news is sekarang Hermo tengah buat sale sempena Krismas ! Hey tak suruh sambut krismas, tapi join je sale tu, harga murah dari normal price. Lepas tu bila dah ada account Hermo, boleh join contest spin and win ! Hadiah mahal-mahal weh semua. Ada RM1000 Voucher, Ipad Mini, Play No More handbag, Tiket Air Asia pergi Seoul (Ni Ziqah sukalah ni haha), Pandora Bracelet etc. Banyak gila and semua hadiah best !






Okay dah. Tak larat nak type panjang-panjang sebab Hermo ni memang best gila. Dari haritu tengok memang tak tau nak pilih barang apa sebab banyak sangattttt. So, sesiapa yang nak sign up account Hermo boleh klik link sini ----> http://www.hermo.my?referral=EMSMON 

Selamat rambang mata semuanya ! :D










23 November 2015

I'm just a first timer facilitator

Subhanallah, Maha Suci Allah yang memegang hati-hati kita semua.
Dari dulu lagi saya sangat inginkan adik-beradik perempuan, agar boleh saya berkongsi rasa, pengalaman dan nasihat kepadanya. Akhirnya, saya dapat merasai bagaimana rasanya mempunyai adik-adik yang berbeza perangai setiap satunya, walaupun hanya untuk dua hari :)
Sabtu (21 Nov)-Ahad (22 Nov) lepas saya ditakdirkan Allah untuk menjadi ajk sebuah program yang dianjurkan oleh Nisa' Tambun. Dan telah juga ditakdirkan oleh-Nya bahawa saya perlu menjadi seorang fasilitator sepanjang program itu. First timer. I have no experience on becoming a facilitator.

Hanya Tuhan tahu debar macam mana bila kena handle enam adik-adik yang dah dikumpulkan dalam satu kumpulan.

Nurul Hanisah, Nur Hanisah, Fatihah, Izzah, Shakirah dan Ainun.

Awkward tahap apa tak tahu bila start LDK 1. Sambil cakap siap tengok modul fasi. Walaupun krik krik, tapi kami try jugak untuk keep going. Bina chemistry dulu. And it went well. I guess.
On Sunday, they started to become more active and alhamdulillah because Allah let us get into it. Jadi fasi susah kot! But alhamdulillah kami sama-sama bantu untuk tak bagi group kami krik krik :p
Seringkali saya mengeluh, berat. Bila perlu mengingati pengalaman sendiri ketika sesi LDK dalam kumpulan. Betapa tak pernah terfikir nak cerita segala pengalaman hidup pada orang yang baru saya kenal sehari.

Sampai kepada LDK yang memerlukan mereka untuk membayangkan kehidupan mereka di IPT, saya buka semula cerita bagaimana saya boleh memilih KIPSAS untuk meneruskan hidup saya. Betapa bersyukurnya rasa sebab Allah pilih saya untuk tak dapat result SPM yang cemerlang, pilih saya untuk masuk KIPSAS. Alhamdulillah. Sungguhlah, Allah Maha Mengetahui.
Kalau bukan sebab saya masuk KIPSAS, mungkin saya tak dapat kenal dengan adik-adik ini. Yang hatinya masih bersih suci, yang masih elok dijaga ibu ayah yang prihatin akan akhlak mereka. Allah Allah.

Sebelum program berakhir, saya rasa sangat gelisah. Sebab tak prepare apa-apa untuk bagi pada adik-adik ni sebagai tanda ingatan. First time kannn. Tiba-tiba teringat ada buku nota. Saya contengcoret kan sedikit kata-kata untuk adik-adik ini. Walaupun belum tentu mereka akan simpan selamanya, saya harap saya mampu untuk hidup dalam helaian-helaian kenangan manis dalam hidup mereka.

Saya tak pernah expect orang lain akan faham apa yang saya cakap dan cuba nasihat. Saya tak pernah reti nak bagi nasihat. Sesak rasanya bila orang tanya pendapat atau nasihat. Sebab rasa tak layak langsung. Sebab masih banyak kurang dan lopongnya diri saya. Tetapi, adik-adik ini sudi menadah telinga untuk mendengar cerita yang tak seberapa dari seorang saya.

Di akhir program, mereka perlu menulis komen mengenai program secara keseluruhan. Rata-rata kebanyakan dari mereka memberikan komen yang baik. Ah! Rasa macam tak layak untuk menerima komen sebegitu baik.

Untuk kalian berenam ;
Kak Aten rasa bertuah sangat sebab dapat peluang untuk kenal korang semua. Even cuma dua hari, it means a lot. Terima kasih sudi jadi bahan eksperimen akak as first timer faci :p semoga segala yang kita kongsi, cerita dan rasa akan jadi pengalaman yang berharga untuk kita. Terima kasih sebab jadi salah satu momen terbaik yang akak pernah ada dalam hidup.

Sayang korang bebudak, lillahi ta'ala <3

17 November 2015

Resepi Homemade Ice Cream

Assalamualaikum dan hai :)

Disebabkan terlalu bosan duduk kat rumah dan tak buat apa-apa, seorang Fathin telah meng-google segala resepi homemade yang boleh dibuat. Makan, minum, makan, minum. Itu sahaja kerja beliau. Luls. Dan ini adalah salah satu resepi yang sangat menarik perhatian. Aiskrim k, buat sendiri. Jimat duit tak payah pergi beli dah.
Resepi ini diambil dan dipelajari dari blog : http://badariahabdrahman.blogspot.my/2011/04/aiskrim.html


Bahan-bahan untuk Homemade Ice Cream :


  • Susu cair @ Susu segar - 400ml
  • Susu Pekat - setengah cawan (Nak kurangkan pun boleh, sebab masa buat haritu macam manis sangat untuk saya. Ikut lidah masing-masing, okay?)
  • Ovalette (Pastikan cari yang HALAL!) - 2 sudu besar
  • Esen Vanilla - 1 sudu kecil
  • Oreo - suka hati banyak mana nak letak (depends nak letak topping mende, chocolate chip ke, chocolate rice ke, peanut ke.)
p/s : Kalau nak tambah perasa pun boleh, tambah masa sebelum letak topping. Kacau sebati.


Cara-cara : 
  1. Mix semua bahan kecuali oreo dalam mixer @ blender untuk 10-20 minit.
  2. Masukkan dalam bekas.
  3. Letak topping.
  4. Freeze.
  5. Makan :D
Ni je gambar aisrim yang sempat ambil. Yang dalam bekas lupa nak ambik sebab sedap sangat makan. Ni bukan masuk bakul angkat sendiri okay :> 


Okay done. Selamat mencuba ! 



20 October 2015

Berapa Sebenarnya Bajet untuk Kahwin?





Assalamualaikum dan hai J

Harini tiba-tiba terfikir nak menaip dekat blog. So terus ke tajuk utama, bukan saya yang nak kahwin, harap maklum. Umum.

Dua tiga hari lepas ada seorang kesayangan saya yang mengadu tentang macam mana nak jimatkan bajet kahwin. Yelah, kahwin kan benda besar. Paling-paling pun nak kena bayar baju pengantin, mas kahwin, kenduri. So disebabkan saya takde pengalaman kahwin lagi, so entry ni hanya akan menghuraikan(haaaa?) berdasarkan pengalaman saya membaca blog-blog orang, pengalaman orang lain dan buku-buku yang saya pernah baca. So, here we go.

LIST : PERKARA YANG PERLU ADA DALAM SATU-SATU MAJLIS PERKAHWINAN
1 - Mas kahwin (Hukum : wajib)
Yang ni memang wajib ada dalam Islam. Tak mahal pun kalau ikutkan. Yang mahal tu disebabkan ditambah-tambah oleh pihak lain macam mak, kakak, adik, makcik dan yang seumpamanya yang sama sekali tidak akan memegang duit mas kahwin tersebut -.-‘

2 - Akad nikah (Hukum : wajib)
Yang ni dah tentu-tentulah pentingnya kan. Kalau tak, siapa pulak yang nak nikahkan, nak jadi saksi, sediakan segala borang semua tu.

3 - Walimah / Kenduri (Hukum : Sunat Muakkad)
Jarang rasanya orang kahwin tak buat walimah atau kenduri kahwin ni. Yelah, takkan orang datang tengok saje. Yedok? Tapi tak salah pun kalau tak buat. Sebab hukumnya bukan wajib, tetapi sunat muakkad yang juga bermaksud sunat yang dituntut. Ikut pada kemampuan pihak pengantin. Kalau rasa bajet tak cukup untuk buat kenduri besar-besaran, buat kecil-kecilan pun takde masalah. Tujuannya untuk meraikan orang-orang yang datang dan bagitahu kat semua orang yang anda berdua dah kahwin dan juga untuk mengelakkan fitnah. Tak berdosa aih kalau kenduri awak takde laksa Kuale Kangsor yang sedap, cendol kacang merah lebih ataupun aiskrim goyang ! dapat pahala  bagi orang makan :)

Iya, itu sahaja perkara yang WAJIB ada untuk sebuah majlis perkahwinan mengikut hukum syara’.
Kalau nak ikut adat dan trend, panjang lagilah listnya. Macam-macam kena ada seperti :

  • Pelamin (Termasuk dengan segala pintu gerbang, fresh flowers, mak andam, kerusi, lampu, backdrop dan segala bagai lagi)
  • Hantaran (gadget, kunci kereta, kunci rumah, cek duit, jam, sirih junjung, kosmetik, makanan dan lain-lain)
  • Doorgift (doorgift untuk tetamu, tetamu VIP, budak-budak dll)
  • Bunga telur
  • Photobooth
  • Photographer dan videographer
  • DJ dan MC

Dan sebagainya. Fuhh nak taip pun penat T.T

Sumpah hebat orang-orang yang buat persediaan untuk kahwin ni. Banyak benda nak kena settle untuk majlis yang paling-paling pun beberapa jam. Fuhh. Salute.

Apa yang penting, pilih segala macam persediaan tu mengikut kemampuan kita, jangan ikut orang lain dan jangan membazir.Membazir amalan syaitonn. Dia duit banyak, bolehlah duit hantaran beratus ribu, pelamin penuh fresh flowers dari pintu rumah sampai dapur, baju pengantin kembang sekembangnya. Bukan orang lain yang nak kahwin, cik berdua yang nak kahwin.

  • Semak bajet dulu baru plan.
  • Pilih plan yang berbaloi dan murah.
  • Banyakkan buat survey berbulan-bulan sebelum majlis. Bagi puas hati dulu, baru pilih.
  • Tanya pengalaman orang-orang yang dah kahwin.
  • Do It Yourself (DIY) kalau anda seorang yang kreatif atau ada kenalan yang kreatif. Banyak boleh jimat. Trust me.
  • Gunakan internet dengan bijak. There are billions of wedding ideas yang anda boleh apply untuk majlis anda. Sila search sahaja di internet. Berlambok.


Ingat, lepas kahwin lagi banyak nak guna duit. Fikir lebih banyak tentang masa depan.


Rasanya tu je lah kot dari saya, yang tak kahwin lagi ni. Kalau ada penambahan idea, boleh kongsi di ruangan komen. Akhir kata, (macam tengah berucap dah kenapa) semoga majlis anda dipermudahkan segalanya, dan diberkati Allah dunia akhirat. Barakallahu lakuma wa barakah.


Semoga Allah redha insya-Allah ameen J

15 October 2015

The Greatest Reward, ever.


Assalamualaikum. 

Baru selesai menonton video-video dari channel Yaseen Media dan The Merciful Servant.
Since Celcom bagi guna data sesuka-hati-engkau-banyak-mana-nak-guna-selagi-tak-habis tarikh, so nak download semua benda adalah sangat digalakkan. And I randomly download videos dari dua channel ni. Video-video diorang selalunya akan sentuh tentang satu-satu tajuk, tetapi dalam masa yang singkat. Paling lama aku pernah tengok setakat ni 10 minit JE.

And I was watching the videos that I have transferred from my phone to laptop, and there’s a video yang bertajuk “ The Greatest Reward in Jannah”.

Dan aku terus,
“okay video ni nak tengok last sekali. Cause it tell about  Jannah.”
 (Because Jannah or Hell is our last destination. Tetiba kan)


Then, dah tengok. And the video goes…..


Dia cerita tentang pada suatu hari, tengah-tengah kau duduk dalam rumah kau dekat syurga, tiba-tiba malaikat ketuk pintu rumah kau.

*knock knock*
Jom melawat Allah?
(Masa ni tak rasa apa pun. Tengah cuba nak bayangkan macam mana malaikat bercakap dengan kita.)


Then kat luar rumah kau dekat syurga, ada satu kenderaan (bayang je lah limousine tapi ni versi kat syurga, depends on level kau kat syurga macam mana). Then kau naik kenderaan tu, dan berkumpul dengan ahli-ahli syurga yang lain. Ada macam-macam kenderaan, bergantung pada level syurga masing-masing. Dan semua orang happy. Takde yang dengki, atau iri hati.


Tiba-tiba, ada cahaya.
Nur a’la nur a’la nur.


Semua pelik dan tanya malaikat,
“adakah itu Allah?”

Malaikat pun jawab, bukan.

Tiba-tiba ada suara yang memberi salam.
“Assalamualaikum, wahai ahli syurga.”

Dan ahli syurga semuanya akan menjawab salam tu.

Allahu Allah.

And the conversation going on.

Allah tanya,
“Adakah kalian gembira? Adakah kalian berpuas hati?”

Ahli syurga jawab,
“Allah, macam mana kami tak gembira apabila Engkau telah menyelamatkan kami dari api neraka dan memasukkan kami ke dalam syurga?”

Dan Allah tanya,
“Apa lagi yang kalian mahu?”

Dan ahli syurga menjawab,
“Tiada apa lagi.”

Allah menjawab,
“Tidak. Hari ini adalah Hari Pemberian. Aku mahu beri kalian lebih lagi. Apa yang kalian mahu.”

Ahli syurga, semuanya menjawab serentak,
“Ya Allah, tunjukkan wajah-Mu. Kami mahu melihatMu. Kami rindu padaMu.”


Dan penghadang yang memisahkan ahli syurga dan Allah akan dilenyapkan…
And tears goes down the cheek. Allah.

Allahu Allah.
The greatest reward, ever.
Adakah kita akan menjadi manusia paling bertuah nanti? Bagaimana dengan amalan kita?
Layakkah kita untuk menjadi antara mereka yang dapat melihat wajah Allah kelak?


Hanya Allah Maha Mengetahui.
Semoga diberi kemudahan, dan dipermudahkan segala urusan.


P/s : Silalah subscribe channel Yaseen Media dan The Merciful Servant ini. Sangat-sangat bagus. Kalau yang tak faham bahasa inggeris, boleh suruh sesiapa translatekan. Allahu Allah. Berikan ganjaran yang tak terhingga untuk mereka yang mengasaskan channel dan video-video ini. Ameen Ya Rabb.


Yang nak tengok video tu, boleh tengok di bawah : 


13 October 2015

Tulisan Untuk Diri Sendiri Muhasabah ;



Assalamualaikum, dear self.
You come again. What is going on ?

Apa yang sedang menganggu fikiran-mu ? Tentang hidup, atau tentang apa lagi ?

Masih ingat kisah Rasulullah S.A.W. saat Baginda berdakwah di Taif ? Saat Baginda ditentang, dibaling batu sehingga berdarah, dibaling najis dan sebagainya. Masih ingat? Selepas seketika, Malaikat bertanya kepada Baginda adakah kau ingin aku hempapkan gunung pada mereka ? Apa kata Baginda ? Adakah Baginda menjawab ya? Tidak, sayang. Baginda berdoa supaya penduduk Taif diberikan hidayah oleh Allah S.W.T.

Maha Suci Allah yang menyucikan hati-hati hamba-Nya.
Bila agaknya hati-hati kita boleh menjadi sebegitu ? Mendoakan kesejahteraan orang yang mengkhianati kita, orang yang menyakiti kita.

One day, dear self. One day.
Start now.
Keep going, you are never too late. Never.

Yours truly,
Love and faith.
12.10, 30072015 

14 August 2015

Tulisan Untuk Diri Sendiri : Yang Sedang Bingung Tentang Hidup



Assalamualaikum, dear self.
Apa khabar imanmu hari ini ? makin naik atau turun ? sudah membuat sesiapa tersenyum ?
Kenapa kembali ke sini ? apa yang sedang membuat kamu gelisah dan resah ?

Teruntuk diri sendiri,
Masih ingat saat kau jatuh dari basikal yang dibeli arwah atuk ? Kau menangis. Kuat. Satu Rantau Perintis boleh dengar agaknya. Menangis sambil melihat lutut yang koyak berdarah.  Teruk lukanya. Sampai sekarang parut masih ada. Tapi, walaupun sakit tak tertahan disebabkan luka itu, kau tetap bangun. Jadi, kenapa sekarang kau rebah tak bangun-bangun ? aku percaya, Fathin yang dulu masih sama dengan yang sekarang. Bangkitlah.

Teruntuk diri sendiri,
Masih ingat saat masih di bangku sekolah, kau sering jatuh pengsan saat perhimpunan pagi? Setiap kali. Dahlah pengawas sekolah, di baris hadapan sekali. Malu. Setiap kali perhimpunan, mesti jatuh. Dan teruntuk setiap kali itu juga, kau yakin yang Cikgu Hamiza akan sentiasa sambut kau. Sebelum sempat badan jatuh ke bumi, pasti Cikgu Hamiza akan sambut. Bawa masuk ke dalam pra-sekolah. Rehat. Sekarang, mengapa setiap kali kau jatuh kau tak yakin yang akan ada yang menyambut ? Apa kau lupa yang setiap kali kau rasa tak mahu bangun, ada Dia yang akan sentiasa bersedia untuk sambut kau ? Sudah-sudahlah rasa yang masalah kau paling besar dalam dunia ni. Sampai bila nak rasa begini ? Bangunlah. Masa dah tinggal sikit.

Teruntuk diri sendiri,
Setiap kali jatuh, jangan lupa asal-usul kita. Setiap jatuh adalah penyebab untuk kau bangun lagi. Selagi nyawa masih ada dalam badan, selagi itu masih ada peluang untuk terus hidup diteruskan. Jangan lemah lembik begini. Sedikit ujian di sini, banyak ganjarannya di sana. Tolong jangan lupa. Sampai bila-bila.


Have faith. Love and faith.
Yours Truly,

1306, 27072015. 

:)





27 July 2015

I want to inspire people.

At some point, I feel like I am no one on this Earth. Like I'm bring no good for anyone. Everyone else is busy give benefit to others. But me? Here I am. Doing nothing at all.

I watch her videos, hear her songs. I want to be like her.

I read her writings on blog, I see how she talks to others with her pride. I want to be like her.

I read every line of his words, I read his book. I want to be like him.

Until when should I keep wanting to be like her or like him?
Didn't I have my own talent and personality? I should stick with it. Please pray for me so I can give benefit to others, while I can.

I want to inspire people. At least to myself. Or my family, or my children in the future.
I want to be someone that makes others smile.

May Allah bless us.

31 March 2015

A Night Thought

Entah kenapa malam ini saya tergerak hati untuk menaip di sini. Yang sudah lama saya tinggalkan. Mungkin di akhirnya nanti saya mampu memikirkan hikmahnya. Biiznillah.

Alhamdulillah, lagi 17 hari untuk menghabiskan sisa baki latihan industri di Melaka. Kemudian, insya-Allah bakal pulang ke bumi tarbiyyah--
KIPSAS :')

Tuhan sahaja tahu betapa saya merindui bumi itu. Saat azan berkumandang setiap kali waktu solat, saat sama-sama berusrah dengan "keluarga kecil", saat kami saling menguatkan apabila lemah dan saat sama-sama iftar bersama mereka.

Rindu.

Sepanjang ada di Melaka, macam-macam pengalaman saya rasa. Pengalaman baru, dan juga pengalaman yang berulang. Mungkin kerana salah sendiri yang masih tak reti-reti nak ambil pengajaran.

Mungkin Tuhan sedang benar-benar menguji seorang Fathin Munirah saat ini. Dan mungkin Fathin Munirah masih belum lulus tahap untuk dinaikkan keimanannya. Maka, mungkin kerana itu Tuhan masih juga terus menguji saya. Dan saya masih juga perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk naik ke tahap seterusnya.

Walau saya sudah tahu akan natijahnya setiap perbuatan saya, saya tetap akan bertanya pada Tuhan,
"kenapa aku, Tuhan?"

Dan sepantas kilat, saya akan terus teringat pesan seorang teman,
"Tuhan takkan pernah uji tanpa sebab untuk kau fikirkan. Teruskan."



Setakat ini, saya masih cuba untuk teruskan.
Cuma saya sebagai manusia kadang-kadang terfikir untuk bertanya ;
"berapa panjang lagi masa untuk saya, Tuhan?"



Masih sempat lagi. Mari, berlari.


Random. Minta maaf salah silap.